31 Ocak 2008 Perşembe

Kümes Resimleri















Çorum Çıplağı Güvercinlerinin Özellikleri

ÇORUM ÇIPAĞI GÜVERCİNLERİNDEN GÖĞALANIN ÖZELLİKLERİ
GÖKALA: Gagası esmerle beyaz arasındaki renklerde olur. Gaganın boyu kısa ve orta uzunlukta,gözleri sarı ve kırmızı arasındaki renklerde olur. Göz kaytanları kalın ve beyaz renklidir. Sırmalar ve çubuklarda denilen elifler,siyahla,koyu kahverengi tonlar arasında olur.Kanatları baş telekten itibaren ortalama 8-10 telek beyaz renkli olur ve bu beyaz renkli telekler arasında,1-2 tane göğ renkli KIR diye tabir ettiğimiz telekler bulunabilir.Böyle kuşlara kırkanat göğala veya (Siyahala da olursa)kırkanat siyahala denir.Kırkanat göğala larla,kırkanat olmayan göğalalar arasında,ırk olarak hiçbir fark yoktur.Kırkanat göğala dan,kırkanat olmayan göğala çıkabilir.Tam tersi olarakta,kırkanat olmayan göğala dan, kırkanat göğala çıkabilir.Siyahala veya göğalaların alın bölgesinde, SAKAR diye tabir ettiğimiz,küçük beyaz çizgi bulunabilir.Ön boyun bölgesinde serpme,akçalı,güllü diye tabir edilen küçük beyazlıklar bulunabilir.Kuşta kursaktan karnının altına kadar uzanan,KESME diye tabir ettiğimiz beyazlık bulunur.Kesme bazı kuşta az,bazı kuşta çok,bazı kuştada yoktur.Kesme olmayan kuşa;kesmesiz göğala veya kesmesiz siyah ala denir.Kesme,kuşa kırkanattaki gibi yansır.Yani kesmeli kuştan kesmesiz,kesmesiz kuştan kesmeli yavrular çıkmaktadır.Çok nadir olarak bazı tür göğalalarda,KEKİL(arkatepe) veya YALI görülmektedir.Karanfil(öntepe) kesinlikle görülmez.Döş rengi mordur.Sırtı göğ rengindedir ve ayakları tamamen çıplaktır.Ayakları kısa,ayak bilekleri ve parmakları ince,tırnakları ise beyaz renklidir.
ÇORUM ÇIPAĞI GÜVERCİNLERİNDEN SÜTBEYAZ'ININ ÖZELLİKLERİ
Sütbeyaz : Kuşun bütün vücut tüyleri beyazdır. Göz renkleri alacalıdır. Bu renk güneşte daha belirgin olarak fark edilir. Diğer renk çeşitlerine göre daha çok rastlanan bu güvercinlerin değeri biraz daha düşüktür. Süt beyazlarda diğer renk çeşitleri gibi fazla bir özellik aranmamakla birlikte fazla iri yapılı olmamasına ve göz kenarlarının beyaz kısmının belirgin olmasına dikkat edilir. Sütbeyazların "düz kafa" (takka ve perçemi bulunmayan) ve "sütbeyaz arka tepe" (takkalı) olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Arka tepeli olan bu renk çeşidine bölgede "sütbeyaz kekili" adı verilmektedir. Bu iki çeşidin haricinde sütbeyaz bulunmaz. Yani takka perçem olanı ya da sadece perçem olanları yoktur.
ÇORUM ÇIPAĞI GÜVERCİNLERİNDEN SİYAHALA'NIN ÖZELLİKLERİ
SİYAHALA: Çorum'da "siyah govala" adı ile bilinen bu güvercinlerde hakim olan renk siyahtır. Siyahalaların kanatları üzerinde şerit (elif) bulunmaz. Kanat telekleri gene iki taraftan beyaz olur. Aynı gökaladaki gibi karın altıda kesme şekilde beyazdır. Bu beyazlıklar haricinde kuşun herhangi bir yerinde beyazlık bulunmaması gerekmektedir. Çorum çıplaklarının siyahala renk çeşidi neredeyse kaybolmak üzeredir. Çorumda bu renk kuşlara sahip olanların sayısı yok denecek kadar azalmıştır.

Ana Sayfa


Çorum Çıplağı Güvercin ve Evcil Hayvan Siteme Hoş Geldiniz.

Çorum güvercinleri Anadolu'nun yerli ırklarından biridir. "Çorumlu" ya da daha yaygın adı ile "Çorum çıplağı" olarak bilinirler. Bu güvercinlerin "çıplak" olarak adlandırılmalarının nedeni ayaklarının paçasız olmasından kaynaklanmaktadır. Ülke genelinde fazla yaygın olmadıklarından iyi tanınan ve bilinen bir ırkımız değildir. Daha çok Çorum ilimiz ve bu ile bağlı ilçelerde ve özellikle de Alaca ilçesinde yetiştirildiği bilinmektedir. Çorum dışında Yozgat ilimizde yetiştiricileri bulunmaktadır. Bu bölgelerde değer verilen bir güvercin çeşididir. Çorum çıplağı güvercini 3 çeşittir. 1- Gökala 2- SütBeyaz ve 3- Siyah ala'dır.